Rudzu medus kūka Atpakaļ


Sastāvdaļas

 Pagatavošana:

Medu, krējumu ieliekam traukā, izmaisam. Pievienojam olu, izmaisam.

Pievienojam mīkstu sviestu, kas pastavējis istabas tempertūrā, izmaisam.

Miltus sajaucam ar sodu un pievienojam visas pārējās sastavdaļas. Visu izmaisam. Es parasti miltus nelieku visu vienā
piegajienā, jo nevar zināt, cik tieši šajā reizē būs nepieciešams. Tādēļ iesaku vienmēr vienu glāzi pievienot pakāpeniski, maisot, mīcot. Mīkla sanāk ļoti maiga, mīksta, bet tai nav jālīp pie rokām.

Gatavo mīklu ieliekam maisiņā un atstājam uz 20 minūtēm.

Gatavo mīklu sadalam tik daļās, cik kūkas ripas vēlamies.

Es pagatavoju 7 ripas, katra 20cm diametrā.

Mīklu rullējam starp diviem cepamā papīra gabaliem, šādi mīkla ļoti labi rullējas un nelīp. Izrullējam cik plānu vai biezu vēlamies.

Bildē ar cipariņu 1. un 2. mīkla ir izrullēta un apgriezta, un vēl katru ripu sadurstam ar dakšiņu, lai tā cepoties nepiepūšās.

Cepam ap 200 grādiem ap 10 minūtēm. Kā kļuvusi brūna, sausa, to pēc izskata var redzēt, tad ir gatavs.

Cipars 3. un 4.jau izcepta ripa
 

500ml skābo krējumu putojam ar 1/2 glāzi cukura un vaniļas cukuru. Krējumu ņemam 20%-30% un tādu par ko esam pārliecināti, ka tas tiešām ir labs krējums un saputosies.

Krējumu jāputo līdz tas ir kļuvis krēmīgs, biezs un nekrīt nost no karotes.

Ņemam 200-300g biezpienu. Man bija vājpiena, graudains, mitrs biezpiens. Es to sablenderēju un pievienoju skābajam krējumam. Izmaisam un smērējam uz ripas.

Sākumā sasmērējam katru ripi un atstājam uz kadām 30 minūtēm un tad liekam vienu uz otras, apsmērējam sānus, liekam ledusskapī mazliet ievilkties uz 30 minūtēm.

*** Bet, ja gadījumā krējums ir pievīlis un to nekādi nesanāk saputot stingra masā, ir daži varianti kā to labot:

1.variants - saputotajam krējumam pievienojam uzbriedinātu, izkausētu želatīnu,ne pārāk daudz. Uz 0,5l krējuma 2-3 tēj,k želatīna,kas uzbriedināts 100ml piena.Pagaidam līdz masa sabiezē,izmaisam un smērējam ripas.

2.variants- pievienot svaigo sieru, tas ir biezs un masa kļūs kopumā biezāka un netecēs.

Kad kūka ir ievilkusies un krējums mazliet sabiezējis, tad malas apberam ar apceptām saulespuķu sēkliņām.

Parasti kūkām izmantoju riekstus, bet tieši rudzu ripas ļoti labi iet kopā ar saulespuķu sēkliņām.

Sirsniņas es pagatavoju no šokolādes konfektēm ar riekstiem - līdzīgas Vāverītei. Izkausēju mikroviļņu krāsnī uz atsaldēšanas programmas,tad tās paliek mīkstas,bet šokolāde nesacukurojas.

Šķidro šokolādes masu uzsmērēju uz cepamā papīra, izlīdzināju un iekšā saldētavā uz 10 minūtēm. Tad ar formiņu izspiedu sirsniņas. Dekorējam, kā vēlamies.

Kūku var ēst uzreiz, bet pēc pāris stundām tā būs vēl gardāka. Jāpiebilst, ka mans dēls ir sajūsmā par šo gardumu - gan kūka no šīs mīklas, gan cepumi viņam ļoti, ļoti garšo.