Romiešu salāti ar skumbriju tomātu mērcē Atpakaļ


Autors: Dace
Sastāvdaļas



Vispirms pagatavo silto Holandes jeb Bernēzes mērci ātrajā variantā.

Šī mērce ir klasiska franču mērce, ko parasti lieto pie baltajām zivīm. Vācieši šo mērci izmanto, ēdot sparģeļus.

Ielej bļodiņā apmēram ēdamkaroti silta ūdens, liek tajā „atdzīvoties” pāris lauru lapas un melnos piparus. Kad garšaugi sāk izdalīt aromātu, pieber sāli un pielej pāris ēdamkarotes baltvīna etiķa. Ļauj, lai garšas savelkas.

Tikmēr palielā bļodā lej olīveļļu, pievieno 3 olu dzeltenumus un masu kuļ ar putojamo slotiņu. Kad olas ar olīveļļu jau sakūlušās viendabīgā masā, pielej nokāstu garšaugu uzlējumu. Visu sakuļ un liek ūdens peldē sildīties. Kamēr mērce tiek sildīta, to kuļ un pamazām masai pievieno sviestu.

Pēc kādām 5 – 7 minūtēm mērce būs gatava. Tikai jāatceras: šī mērce sildot visu laiku intensīvi jākuļ.

Uz šķīvja kārto romiešu salātu lapas, tajās liek krējumā iemaisītus skumbrijas gabalus, pa virsu slaka Holandes mērci. Dekorē ar citronmelisas lapiņām un tiesā nost gardu muti.