Lasis ar fenheļiem Atpakaļ


Sastāvdaļas
 
Ātri, garšīgi un izteikti specifiski - parasti nesavienojamas lietas, tomēr ir arī izņēmumi.
Šoreiz pacentīsimies pusstundā pagatavot ko neparastu.

Pamata lieta šai ēdienā būs fenheļi, tāds lakstains sīpols ar izteiktu, saldu nedaudz pēc anīsa garšu.

Fenheļi ideāli sader ar zivju ēdieniem, bet tie prasa nedaudz savdabīgāku pagatavošanu apspēlējot to saldo garšu pievienojot skābumu un asumu. Ir cilvēciņi, kuri rauc degunu no fenheļu anīsa garšas, te der klasiskais teiciens "Jums nepatīk kaķi ? Jūs vienkārši  nemākat tos pagatavot ..." 

Dodamies uz bodi ...
 
Lasis ar fenheļiem
 
vienai porcijai vajadzīgs 
1. divi fenheļi - smeķim 
2. laša gabals - zivs pamatam 
3. divi sīpoli - asumam
4. citronpipari un ķimenes - garšai
5. divi apelsīni - skābumam
kāds zaļums un pāris piles eļļas


Zivs šeit der kādu vien paši vēlamies - šoreiz acīs iekrita labs laša gabals, kurš tā vien prasās notvaicēt ...

apberam lasi ar citronpipariem un diļļu lakstiem
 
Lasis ar fenheļiem
 
liekam uz tvaika redeles
 
Lasis ar fenheļiem
 
un slēdzam krāsni uz 25minūtēm slapjā tvaika režīmā ...

ja nav tvaicēšanas iespēju, varam gatavot zivi savā ierastajā veidā
 
Lasis ar fenheļiem
 
kamēr zivs tvaicējas, ķeramies fenheļu sautējumam klāt ...

vispirms sagādāsim svaigu apelsīnu sulu - pārgriežam apelsīnus uz pusēm
 
Lasis ar fenheļiem
  
un izspiežam citrusspiedē apelsīnus sausus
 
Lasis ar fenheļiem
 
sagatavojot apelsīnu sulu sautēšanai
 
Lasis ar fenheļiem
 
ņemam fenheļus
 
Lasis ar fenheļiem
 
nogriežam lakstus un saknes
ja kāda āra lapa apvītusi, tad to nolobam
 
Lasis ar fenheļiem
 
fenheļus sagriežam lielos rupjos gabalos ...

un nomizojam sīpolus
 
Lasis ar fenheļiem
 
sagriežam sīpolu nelielos gabaliņos...

te būs sautējuma pamats, saldais fenhelis un asais sīpols
 
Lasis ar fenheļiem
 
uzlejam uz sakarsētas pannas nedaudz eļļas ...
 
Lasis ar fenheļiem
 
un beram fenheļus ar sīpoliem cepināties
 
Lasis ar fenheļiem
 
apmaisam un uzberam virsū ķimenes
 
Lasis ar fenheļiem
 
vislaik maisam un sagaidam mirkli, kad sautējums kļūst zeltains
 
Lasis ar fenheļiem
 
tagad atlicis pievienot sautējumam pēdējo sastāvdaļu - svaigi spiestu apelsīnu sulu

sula arī būs tā, kas izveidos saldskābu garšu
 
Lasis ar fenheļiem
 
kad sula pievienota, nogriežam mazāku uguni, liekam vāku virsū un lai viss sautējas minūtes 15- 20mit
 
Lasis ar fenheļiem
 
kamēr fenhelis sautējas, lasis ir iztvaicējies
 
Lasis ar fenheļiem
 
noņemam sautējumam vāku un uzgriežam atkal lielāku uguni, lai sautējums sabiezē ...
 
Lasis ar fenheļiem
 
uz šķīvja !

Tvaicēts maigs lasis ar fenheļu sautējumu
 
Lasis ar fenheļiem
 
kraukšķīgi, saldskābi fenheļi ...

ņammmmmm
 
Lasis ar fenheļiem
 
Atkal tie žāvētie mencu ikri, atkal ikri, būtu kaut reiz dzīvu peli iedevuši ...
 
Lasis ar fenheļiem