Ēdnīcas kotletes Atpakaļ


Sastāvdaļas
 
www.artstudio.lv
 
 
Sen senos laikos, tāltālā Galaktikā ...

Bij' varenākās impērijas sastāvā maza valstiņa, kam vārds bij Latvijas Padomju Sociālistiskā Republika.

Šīs zemītes ļaudis gāja ēst vietās kas saucās "ēdnīca". Šais ēdnīcās tapa pasniegta super garšīga lieta - kotletes, ar īpatnēju, tikai ēdnīcai raksturīgu piegaršu, lai kā mēģinātu ko tādu radīt mājās vienmēr sanāk ne šis ne tas. 

Īstenā ēdnīcas kotlešu recepte ir gadu tūkstošiem mainoties zudusi un atliek tik censties ko radīt "no nostāstiem un tenkām". Šoreiz tiks apskatīta viena no receptūras versijām, kas dod gandrīz ēdnīcas kotlešu smeķi.

Nevar apgalvot par šīs receptes 100% autentiskumu, bet rezultāts ir gandrīz-gandrīz tāds "kā kādreiz" un visa pamats ir grauzdēta klona rupjmaize. 
Recepte balstās "uz sāgas", ka klona rupjmaize bij dārgākā maize ēdnīcas asortimentā un maiņas beigās mūždien palika neizpirktas paplātes ar sagrieztu rupjmaizi, kas tad arī sakalstot tapa integrēta kotlešu masā.

Atceramies sweet 80'ties un ķeramies lietai klāt ...
 
Ēdnīcas kotletes
 
vajadzīgs 
1. puskilo maltas cūkgaļas - pamatam
2. sakaltusi klona rupjmaize - smeķim 
3. viens pauts - stingrībai
4. sīpols - asumam
5. divas ķiplokdaivas - aromam
6. rīvmaize - panējumam
7. labi daudz eļļas cepināšanai
sāls un melnie pipari ...

sākam visu ar rupjmaizes piedevas sagatavošanu - ņemam trejas sakaltušas klona rupjmaizes šķēles
vai arī sakaltējam paši tās pāris stundu laikā 80C grādos cepeškrāsnī ...

rīvējam visu druskās ...
 
 
Ēdnīcas kotletes
 
sarīvējam apmēram 1/5daļu no gaļas apjoma ...
 
Ēdnīcas kotletes
 
uzkarsējam sausu pannu un beram rupjmaizes rīvmaizi apgrauzdēties - vislaik to maisam ...
 
Ēdnīcas kotletes
 
līdz esam ieguvuši aromātisku tumšu rīvmaizi ar izteiktu "grauzdiņu" smārdu ...
 
Ēdnīcas kotletes
 
ķeramies pie gaļas ... 

Pārtikas ģenerālinspektors Bonga veic rūpīgu maltās gaļas pārbaudi ...
 
 Ēdnīcas kotletes
 
sarīvējam bļodā vienu sīpolu ...
 
Ēdnīcas kotletes
 
liekam gaļu bļodā, vienu pautiņu stingrībai un piespiežam klāt divas ķiplokdaivas aromam ...
 
Ēdnīcas kotletes
 
klāt sāli un svaigi stampātus melnos piparus ...

maisam, maisam, maisam ...
 
Ēdnīcas kotletes
 
ik pa brīdim triecam gaļu pret bļodas dibenu un maisam, maisam, maisam līdz gaļa kļūst viendabīga masa

liekam visu uz kādu brīdi maliņā "ievilkties" - iedzeram alēnu ...
 
Ēdnīcas kotletes
 
pienācis laiks apvienot gaļu ar grauzdēto rīvmaizi ...

ātri, bet rūpīgi visu samaisam ...
 
Ēdnīcas kotletes
 
ieberam šķīvī parastu rīvmaizi un atiet kotlešu lipināšanas darbs ...

viedojam mazu, plakanu kotletes plācenīti un apvārtam to rīvmaizē ...
 
Ēdnīcas kotletes
 
līdz kotlešu ierinda ir gatava cepināšanai ...
 
Ēdnīcas kotletes
 
lejam pannā centimetru biezu eļļas kārtu - te knapināties un kalorijas skaitīt nevajag !

kad eļļa sāk "knakšķēt" liekam cepināties kotletes ...
 
Ēdnīcas kotletes
 
pēc pāris minūtēm apgriežam otrādi ...
 
Ēdnīcas kotletes
 
līdz zeltaina, kraukšķīgu kotlešu plāte ir gatava ...
 
Ēdnīcas kotletes
 
kraukšķīgas no āra, maigas un izteikti specifiskas no iekšpuses - ņjammma
 
Ēdnīcas kotletes
 
 
 
nu Divkāji ? Gaļa Man ir gatava ?
 
Ēdnīcas kotletes