Gaļas veltnīši Atpakaļ


Sastāvdaļas
 
www.artstudio.lv
Gaļas veltnīši
 
Zināt labas recetes un ēdiena pagatavošanu ir noderīgi ... 
slāj pa bodi, iekrīt acīs - O, gribu šito, pērkam un gatavojam - njammm ... 

bet

a ko darīt, kad ir totāls besis kaučkur vilkties un pieejams tikai tas, kas ledusskapī ? 
Vai laba gaļas gabala vietā ir iesmērējuši sūdsviņzinkādu cīpslainu pikuci - ne cept, ne vārīt ?
Šādām reizēm noder "glabējreceptes" - kad no nekā top pagatavots ņammīgs ēdamais.

Viena no klasiskām brīvas improvizācijas receptēm ir "Gaļas veltnīši" - tos pagatavot var praktiski no jebkāda gaļas gabala un piepildīt ar visu, ko vien var ledusskapī sameklēt. 
Klāt piecepsim parastus kartupeļus, bet "miltaini" pagatavotus. 
  
Veram vaļā ledusskapi ...
 
Gaļas veltnīši
 
Pārrokot ledusskapi atrodas : 
1. cīpslains cūkgaļas pikucis - pamatam
2. šķēle speķa - taukumam
3. kautkāds sapelējis siers - specifikai 
4. adžika - asumam 
5. sīpols - piedevai
6. olīvas - pildījumam
7. kartupeļi - pamata masai
8. ķiploks - smaciniekam
9. svieksts - cepšanai
10. kautkāda salātu puspaciņa - zaļbarībai
sāls un pipari ...

Sākam mudīšanos ar gaļu - izgriežam cīpslas un cenšamies iegūt gabalus, ko sagriezt šķēlēs.
 
Protams, tas nenozīmē, ka speciāli ir jāpērk sūdīgs gaļas gabals - veltnīšus var arī no karbonādes gabala taisīt, bet šoreiz tieši ieskatam, kā tikt gaļā ar cīpslu blāķi.
 
Gaļas veltnīši
 
sagriežam gaļu apmēram centimetru biezās šķēlēs un ņemam rokās gaļas āmuru
 
Gaļas veltnīši
 
un atiet klapēšanas darbi ...
klapējam pa vismaz trejām reizēm no katras puses, līdz gaļa sāk "cauri spīzdēt"
 
Gaļas veltnīši
 
gatavojam visu, ko gribam pildīt veltnītī ...
sakapājam smalki sīpolu
sakapājam olīvas
sagriežam sapelējušo sieru
sagriežam nelielos kubiciņos žāvētu speķi
 
Gaļas veltnīši
 
apsmērējam gaļu ar pustējkaroti adžikas - precīzs daudzums no adžikas stipruma karājas
liekam resnākajā gaļas gabala galā pildījuma miksli

un sākam uzmanīgi un cieši rullēt gabalu trubiņā
 
 Gaļas veltnīši
 
sarullējam smuku veltnīti un ar zobbakstāmo caurduram - tas drošībai, lai gatavojot neizšķīstu ...
 
Gaļas veltnīši
 
procesu atkārtojam, līdz esam ieguvuši smuku gaļas veltnīšu bariņu
 
Gaļas veltnīši
 
ķeramies klāt kartupeļiem ...

sagriežam daudz-maz vienādos gabalos
 
Gaļas veltnīši
 
nomizojam un liekam vārīties ...

kāpēc vispirms griežu un pēc tam mizoju ? vienkārši, lai gabaliņi izskatītos kā mazi tupenīši
 
Gaļas veltnīši
 
kamēr kartupeļi uzvāras, smalki sakapājam kādas divas ķiplokdaivas
 
Gaļas veltnīši
 
kad tupeņi sākuši vārīties, uzņemam piecas minūtes ...
 
Gaļas veltnīši
 
kad kartupeļi ir novārījušies apaļas piecas minūtes - ūdeni nokāšam, apberam ar ķiplokiem, pieliekam gramus 50mit sviesta, sapiparojam ...
 
Gaļas veltnīši
 
mudīgi liekam vāku virsū, lai saglabājas karstums, un sākam kratīt kartupeļus pa grāpi ...
kratam
kratam, kratam
kratam, kratam, kratam
līdz sviests izšķīst, savelkas tupenī un paša kartupeļa "ārējā miziņa" iegūst apmīcītu "pļeckveida" konsistenci

tieši šis apdauzītais ārējais slānis ļaus kartupelim iesūkt cepšanas laikā taukvielas un pasargās to no piedegšanas
 
Gaļas veltnīši
 
uzlejam pili eļļas cepamtraukā, sakārtojam kartupeļus un veltnīšus

liekam visu 180-190C uzkarsētā cepeškrāsnī uz minūtēm 30mit netraucēti cepties ...
 
Gaļas veltnīši
 
kad pusstunda ir pagājusi, apgriežam otrādi kartupeļus un veltnīšus ...

kopā cepināšana aizņem apmēram 45 minūtes, līdz veltnīši ir zeltaini apcepušies
pārlejam ar karoti mērcīti pār tupeņiem, lai tie kļūst izteikti mīksti un maigi...
 
Gaļas veltnīši
 
izknibinam zobubakstāmos no veltnīšiem un uz šķīvja - veltnīši, kartupeļi un salāts ko piekost ...
 
Gaļas veltnīši
 
zeltains gaļas veltnītis ar sulīgu pildījumu - njammmmm ...
 
Gaļas veltnīši
 
 
 
Pakasi man aiz kreisās auss ...
 
Gaļas veltnīši