Putukrējuma torte Atpakaļ


Sastāvdaļas
Putukrējuma torte
 
Ir dienas, kad jāsvin.

Protamistiski, ka pietiek ar spainīti als un svinības var sākties ... a ko darīt, ja bābieši nāk ciemos ?
O - tad vajag šampi un saldo... un vēlams nevis vienkārši saldo, bet torti !

Uzreiz brīdinu, ka torti uzcept tas nav prasts darbiņš
un iesākumam "kamēr roka nav saldajos ēdienos piešauta" laba ir tieši šī putukrējuma torte 
skaitās jau baisi vienkārša, tomēr saldie ir tāds virtuves lauciņš kur visu nosaka "ņuhs, čujs un poņa" ...

Lai tad top tā torte ...
 
Putukrējuma torte
 
Sastāvdaļas:
1. astoņas ēdamkarotes miltu
2. astoņas olas 
3. astoņas ēdamkarotes C
4. kāds pikucis sviesta 
5. daži āboli 
6. 300grami saldais krējums 
7. skāba zapte 
8. vaniļas cukurs 
             9. kāda sauja saldēti svaigu ogu u va
fonā mikseris un cepamforma, kāds alēns "drošākai rokai" arī noderēs

Šoreiz viss baisi karājas "no pieredzes" un ja tādas nav, tad silti iesaku gādāt visu dubultā un rēķināties, ka var sanākt zudumi :
olu baltumi var nesakulties, biskvīts var pārcepties melns, rimbuļi nesagriezties, putukrējums saiet sviestā ... da lērumu lažas var te noslaist, bet, ja viss iepirkts uz divām tortēm, tad vismaz vienai toč i' jāsanāk ...
 
 
Visu sākam ar tā saucamās biskvītu mīklas taisīšanu. 
Visupirms olu baltuma atdalīšana no dzeltenumiem - daram to ārkārtīgi uzmanīgi, jo baltumos nedrīkst iepilēt ne pile dzeltenuma ! Bļodām arī jābūt sausām ...
  
Putukrējuma torte
 
Mikseri rokās un kuļam, kuļam, kuļam
 
Putukrējuma torte
 
Jāpanāk ir gaisīgas, bet stingras olas baltuma putas, te viss baisi karājas no baltumu tīrības, ja būs klāt kāda dzeltenuma draza vai nevīžīgi izslaucīta bļoda - a nesūda nevarēs to baltumu uzkult !
 
Putukrējuma torte
 
kuļam kamēr sagāžot bļodu putas stingri stāv uz vietas - tad i' pareiza kondīcija ...
 
Putukrējuma torte
 
No olu dzeltenumiem taisam gõgelmõgeli

beram dzeltumiem klāt astoņas ēdamkarotes ar cukuru
 
Putukrējuma torte
 
Atkal kuļam visu līdz cukurs izšķīst un izveidojas ķēpīga masa
 
Putukrējuma torte
 
Nomizojam un smalki-smalki sagraizam ābolus

ābolus principā var nelikt, bet man atradās "vietējie" un svēta lieta tādus izmantot  
 
Putukrējuma torte
 
Viss sagatavots mīklas apvienošanai :

ar cukuru sakulti olu dzeltenumi
uzputots olu baltums
smalki sagriezti āboļi
milti
 
Putukrējuma torte
 
Vispirms rūpīgi iemaisam pie dzeltenumiem astoņas ēdamkarotes miltu
 
Putukrējuma torte
 
Masai jāsanāk ot šitādai te ķēpai
 
Putukrējuma torte
 
Ja "bļoda par mazu", tad pārlejam dzeltenumu-cukura-miltu masu lielākā traukā

beram klāt ābolus
 
Putukrējuma torte
 
Liekam klāt saputoto olu baltumu un visu uzmanīgi samaisam ...
 
Putukrējuma torte
 
Ar kārtīgu sviesta pikuci iesmērējam cepamformu ...
 
Putukrējuma torte
 
Lejam mīklu vienmērīgā slānī ...
 
Putukrējuma torte
 
Un maucam uz 180C uzsildītā cepenē uz kādām 40-45 minūtēm.
 
Putukrējuma torte
 
Cepenes durvis nevirinam, bet uz cepiena laika beigām lūram vai virsiņa nav pārcepusieies pārāk brūna, 
ta raujam mazliet ātrāk laukā ...

biskvīta rimbulis gatavs !
 
Putukrējuma torte
 
Mazliet pagaidam lai padziest ... 
Atdziestot tas biskvīta rimbulis mazliet saplaks - tas nekas - galvenais lai nesakrīt vispār cietā pļeckā ...

noņemam apmali un uzmanīgi ar lāpstiņu atlipinam uzcepto rimbuli no formas
 
Putukrējuma torte
 
Tagad sākas lielākais šīs receptes jepatorisms - tas rimbulis ir jāsagriež uz pusēm

Ņemam lielu un asu nazi 
liekam to paralēli galdam tieši rimbulim pa vidam
un spiežot nazi uz centru griežam rimbuli ar visu pamatni uz riņķi vienmērīgi spiežot nazi uz centru
pēc 2-3 riņķiem nazis "aizgriezīsies" līdz centram

skan smagi, bet patiesībā nav nemaz tik grūti to dabūt gatavu 
 
Putukrējuma torte
 
uzmanīgi pārliekam sagriezto rimbuli uz "goda šķīvja" un apgraizam tam visapkārt malas ...

cenšamies to darīt daudz maz taisnā leņķī, ja kāda neliela laža griežot gadās, tas nekas - aizsmērēs ar putukrējumu
 
Putukrējuma torte
 
Ja kas "pierauts" pie cepamtrauka to arī sakasam un liekam pie nogrieztajām malām
 
Putukrējuma torte
 
apgraizītās malas liekam cepenē - lai uz cepenes atlikušā karstuma izkalst līdz cepuma trauslumam

šos "cepumus" vēlāk sadrupināsim un izmantosim tortes dekõram
 
Putukrējuma torte
 
Pienācis laiks pagatavot tortes "bāzi" - putukrējumu

pie saldā krējuma beram tējkaroti vaniļas cukura un kādas četras-piecas ēdamkarotes cukura
 
Putukrējuma torte
 
Kuļam visu līdz izveidojas biezs un stingrs putukrējums ...

jākuļ ir kaučkur apmēram trejas minūtes, bet jāuzmanās, ka "nepārkuļ sviestā",
tamdēļ uzmanam lai masa ir vienmērīga bez kunkuļiem 
Kā pārkuļ par daudz un parādās "biezpiena graudi", tā sūdi i' un metam visu laukā un taisam pa jaunam ...
 
Putukrējuma torte
 
Beidzot noņemam uzceptajam biskvīta rimbulim nost virspusi
ievērojam ābolu gabaliņus ? - ot tie te baisi labi iederas, jo paglābj no biskvīta sausuma ...

Gādājam kādu skābāku zapti - man šoreiz ābolu/smilšērkšķu trāpījās ...
 
Putukrējuma torte
 
Smērējam kādas karotes četras ar zapti
 
Putukrējuma torte
 
līdz pamatnes slānis ir vienmērīgi noklāts ar zapti ...
 
Putukrējuma torte
 
virs zaptes slāņa liekam kaučkur bīšku'mazāk'par'pusi putukrējuma
 
Putukrējuma torte
 
un ar nazi uzmanīgi izveidojam vienmērīgu putukrējuma slāni
 
Putukrējuma torte
 
biskvīta otro pusi virsū un atlikušo putukrējumu virsū
 
Putukrējuma torte
 
sākam "špaktelēšanas darbus" un izlīdzinot putukrējumu vienmērīgi noklājam to arī ap biskvīta rimbuļu malām
 
Putukrējuma torte
 
Tortes gatavošana ieiet finiša taisnē

biskvīts ir noķellēts ar putukrējumu 
un garnēšanai sagatavotas sadrupinātās izkaltušās biskvīta malas 
un opcionāli kāda ogu bļodiņa - man trāpījās saldētas mellenes
 
Putukrējuma torte
 
Ieteikumu te nav - garnējam torti kā nu praZdami

es vispirms tortes viducī uztaisīju rimbuli ar ogām
 
Putukrējuma torte
 
Malas nokaisīju ar sadrupināto biskvītu

ir bik čakars, jo te jāstrādā ar abām rokām - ar vienu bārsta drupačas, ar otru tās spaida apmalei klāt
 
Putukrējuma torte
 
vēl vienu ogu riņki pa malu ...

un nestresojam, ka drupačas nevienmērīgi sakaisītas - tamdēļ jau tā ir pašu taisīta torte !
 
Putukrējuma torte
 
Uzmanīgi noslaukam traukam apmali ...

Torte ir gatava, bet vēl rīt nost nedrīkst - torte ir jānogatavina !!!
 
Putukrējuma torte
 
Liekam torti ledusskapī uz kādām četrām stundām lai "savelkas"
 
Putukrējuma torte
 
Kad torte nostāvējusies ledusskapī un "aromi savilkušies"

griežam pa vidu rimbuli
 
Putukrējuma torte
 
Un tālāk torti gabaliņos ...
 
Putukrējuma torte
 
Skābsaldi maiga putukrējuma torte ... Šis čakars ir to vērts !!!
 
Putukrējuma torte
 
 
 
Palodzes puķēs paslēpies kāds melnais spēks ...
 
Putukrējuma torte
 

 

www.fotoreceptes.lv