Vērša astes zupa Atpakaļ


Sastāvdaļas
Vērša astes zupa
 
Ir reizes, kad vēders sāk prasīt ko specifiskāku, nu apnīk ikdienas ēdamie un gribas ko, nu ko, nu kaučko, njā nu ko tad ?

Vienu rītu pamostoties, sagribējās kļūt īstenam vācu barona lielskungam un uzēst vērša astes zupu, jebšu vāczemes Ochsenschwanzsuppe uzbrūķēt.

Kas tā ir īsti par zupiņu - arvienvārdsakot ļoti specifiska, jo astes dod īpatnēju "smagu" buljonu un smeķi.
Klasiski tiek nošķirtas divas astu zupu grupas
viena ir bāzēta uz tīra buljona un šķidrāka - tā skaitās spāņu paveids
otra ir maksimāli bieza un ar obligātu tomātpastas piejaukumu - tas ir vācu burgeru zupāns
 
Vācu zupānu tad arī gatavošu, tik ar to atšķirību, ka "kā jau īstens letiņu baurs" nespēju iztikt bez kartupeļa, tamdēļ zupai taps pievienoti kartupeļi nevis sarkanvīns.

Otra lieta - nevajag šausmināties par tauku daudzumu ! Jo zupa gatavojas "uz nakti" un, ja ir vēlme pēc "vieglākas" zupas, tad no ledusskapja izceļot grāpi, taukus var novākt nost - tas katram pēc savas garšas.

Ķeramies klāt šim brūvējumam ...
 
Vērša astes zupa
 
uz lielo 5l zupasgrāpi vajadzīgs :

1. divas lielas buļļa astes - buljonam un pamatam
2. kartupelīši - masai
3. nesālīts speķis  - taukvielām
4. sīpoli - krāsai un asumam
5. burkāni - garšai
6. pētersīļsakne - smeķim
7. tomātu pasta - krāsai
sāls, pipars un kāda zaļbarība

Sākam ar speķi
sagriežam smalkos gabaliņos ...
 
 
Vērša astes zupa
 
liekam uz kārtīgi sakarsētas pannas speķi, lai tas "atdod" taukus
 
Vērša astes zupa
 
kamēr speķis cepinas, rūpīgi nomazgājam astes zem tekoša ūdens
 
Vērša astes zupa
 
skatam šīs astītes ...
gatavas griezšanai gabalos
 
Vērša astes zupa
 
sagriežam ar asu nazi astes gabalus pa skrimšļiem ...

te atkāpe - nekad nevajag klausīt tos, kas saka, ka aste ir jācērt - jo kauli sadrups un dos lērumu ar sķembām
tikai tīrs naža grieziens !
 
 Vērša astes zupa
 
kamēr griezām astes, speķis pannā ir atdevis taukumu - izņemam "škvarkas" laukā
 
Vērša astes zupa
 
pannā ir palikuši tīri tauki - un tas arī ir tas labums, jo tauki atšķirībā no eļļām vēsumā sacietē ...
un tos var viegli novākt ...
 
Vērša astes zupa
 
uz kārtīga karstuma liekam astes gabalus apcepties... 
 
Vērša astes zupa
 
cepam līdz astes gabali paliek izteikti brūni - tamdēļ arī vajadzēja krietni taukus lai viss "nobrūninātos"
 
Vērša astes zupa
 
liekam apceptos astes gabalus lielajā grāpī ...
 
Vērša astes zupa
 
un pārlejam visu ar aukstu ūdeni ...
 
Vērša astes zupa
 
kamēr buljona grāpis uzvāras, nomizojam pētersīli un viegli notīram sīpolu, bet tā lai miziņa paliek, tikai saknes un smilkti nost ...
 
Vērša astes zupa
 
līdzko grāpis uzvāras - sākas kauja ar putām ...

grābjam visas putas nost ...
 
Vērša astes zupa
 
kad putas nosmeltas, liekam buljonā sīpolu un pētersīļa sakni, kādu laurulapu un piparu

uzgriežam karstumu uz minimālu - elektroriņķim kāds 2/6

un dodamies iemalkot alēnu, jo buljonam jāvāras ir vismaz divas-trejas stundas ...
 
Vērša astes zupa
 
kad pāris stundas ir pagājušas, nomizojam trejus tupeņus 
 
Vērša astes zupa
 
un sagriežam buļbas smalkos kubiciņos
 
Vērša astes zupa
 
tikmēr astes ir novārījušās atdodot buljonu un gaļa no kauliem līp nost ...

izķeselējam laukā sīpolu un pētersīļa sakni
 
Vērša astes zupa
 
pārliekam no buljona astes gabalus uz šķīvja, lai atdziest ...
 
Vērša astes zupa
 
astu buljonā beram kartupeļus, lai vāras
 
Vērša astes zupa
 
kad astes gabali atdzisuši - atdalam gaļu no kauliem ...
 
Vērša astes zupa
 
smalki saplēšam ar pirkstiem astes gaļas gabalus un speram buljonam klāt

ja nepieciešams, pieregulējam škidrumainību ar kādu glāzi vārīta ūdens ...
 
Vērša astes zupa
 
kamēr kartupeļi vāras ...

ķeramies klāt sautējumam - nomizojam pāri sīpolu un burkānu
  
Vērša astes zupa
 
sarīvējam burkānu un sagriežam smalki sīpolu
 
Vērša astes zupa
 
liekam uz pannas apcepties - tajos pašos taukos kas palikuši no astēm
 
Vērša astes zupa
 
taisam vaļā tomātpastu - kā jau parasti izvēlos Spilvas, jo patreiz neesmu atradis neko labāku ...
 
Vērša astes zupa
  
kad sīpoli un burkāni ir sacepušies zeltaini - speram sautējumam klāt divas karotes pastas
 
Vērša astes zupa
 
visu rūpīgi samaisam, lai smeķis sautējumā ievelkas
 
Vērša astes zupa
 
speram sautējumu buljonā iekšā ...
 
Vērša astes zupa
  
gaidam burbuli ...
 
Vērša astes zupa
 
kad zupas grāpis atdziest, liekam to ledusskapī uz nakti "ievilkties" ...
 
Vērša astes zupa
  
nākamajā dienā redzam lērumu ar taukiem uz virspuses - savukārt pati zupa ir kā galerta receklis ...
  
Vērša astes zupa
 
ja gribam "vieglāku" zupānu, tad nosmeļam taukus

un uzvāram visu līdz burbulim ...
 
Vērša astes zupa
 
uz sķīvja ...

NJAMMMĀĀA !
 
Vērša astes zupa
 
bieza un izteikti specifiska zupiņa ...
 
Vērša astes zupa
 
 
 
Viens no četriem gaļēdāja Bongas "argumentiem" ...
 
Vērša astes zupa