Kļocku zupa Atpakaļ


Sastāvdaļas
 
  www.artstudio.lv
Kļocku zupa
 
Kad ledusskapis tukšs ...

Ir viens klasisks tautas zupāns tieši kad_nekā_ledusskapī_nav situācijām domāts - kļocku zupa,
jebšu kartupeļu klimpu zupa, jebšu kā vēl šo zupiņu dēvē - "ardievas nagiem"...
Visvienkāršākais ēdiens kas neprasa nekādas ekzõtiskas izejvielas, pagatavojama no "buļbas i pīna", 
tik viens sīkums - kartupeļu rīvēšana, kā rezultātā nagi ciest oj' kā' dabon, bet tas tikai uzsit apņēmību ...  

izvicinam roķeles un ķeramies klāt ...
 
Kļocku zupa
 
Kas kļocku zupai vajadzīgs?


Tikai pats vienkāršākais ko katrā saiminiecībā atrast var : 
kartupeļi, piens, mazliet sviesta, ola,  pipari, sāls...
Vienīgā ekzõtika te ir muskatrieksts - tas labi iet i ar kartupeļiem, i ar pienu kopā...


Liekam ar visu mizu vārīties pusi no kartupeļiem ...
 
 
Kļocku zupa
 
Kamēr puse kartupeļu vāras, otru buļbu pusi nomizojam un sarīvējam uz smalkās rīves ...

Ja ēdāju tā vairāk, tad jau laikus atvadamies no nagiem ...
 
Kļocku zupa
 
Sarīvēto kartupeļu masu rūpīgi nospiežam caur marli sausu

šķidrumu saglabājam lai ciete nostājas tā dibenā ...
 
Kļocku zupa
 
Kamēr ņēmāmies kartupeļi ir izvārījušies mīskti ...

Ļaujam mazliet atdzist - lai mizojot pirksti nedeg
un sarīvējam novārītos kartupeļus viendabīgā masā ...
 
Kļocku zupa
 
liekam kļocku masas sastāvdaļas kopā :

sarīvētus novārītos kartupeļus
sarīvētos, nospiestos "zaļos" kartupeļus
vienu olu
sāli un svaigi stampātus melnos piparus ...
 
 Kļocku zupa
 
nolejam kartupeļu sulu un bļodas dibenā nostājušos cieti iemaisam kļocku masā - tā dos papildus stingrību ...
 
Kļocku zupa
 
visu rūpīgi samaisam lai sanāk tāda pašķidra kartupeļu mīkla ...

ar to arī visa rīvēšanas epopeja ir beigusies un jāķeras pie kļocku vārīšanas
 
Kļocku zupa
 
Liekam katliņā vārīties ūdeni, pieberam mazliet sāls
un metam kartupeļu masas piciņas verdošā ūdenī ...

Visviekāršāk ir ar vienu karoti no bļodas pasmelt mīklas pikuci un ar otru karoti ielidināt kļocku ūdenī ... 
tieši no šī "kļockošanās" procesa arī ir nācis zupas vārds ... 
 
Kļocku zupa
 
kļockas vispirms nogrimst grāpja dibenā un tad ceļas uz virspusi ...

nebremzējam un cenšamies kļocku "kļockošanu" paveikt maksimāli ātri ... 
 
Kļocku zupa
 
visai drīz visas kļockas uzpeld virspusē ... minūtes piecas un gatavs ...

Tagad nekur tālu iet prom no grāpja nevar - jo pārvāroties kļockas sašķīdīs pļurzā !
 
Kļocku zupa
 
Šinī mirklī var izšķirties divi ēdieni ...

var daļu kļocku nosmelt nost un ēst ar krējumu vai gaļas mērci - ja gribas ko kreptīgu
vai pie kļockām pielejot klāt pienu sanāk kļocku zupāns "vieglai uzkodai"

bet ...

šādi pieliet pienu kļocku vārāmajam ūdenim lai sanāktu zupa var tad, ja ir īsteni trekns piens "no govs pupa"

ja piens nāk no "pienotavas krāna", tad atšķaidot to vēl ar ūdeni sanāks galīgi pliekans strebjamais ...
 
Kļocku zupa
 
tamdēļ lejam otrā grāpī "veikala pienu" un pārliekam kļockas pienā ...

Kādēļ nevāra kļockas pa taisno pienā ? 
jo pienam ir netikums izkāpt no grāpja un liekas klapatas kļockošanās laikā nav vajadzīgas ...
 
Kļocku zupa
 
sagaidam kamēr piens uzvāras un zupa gatava ...

bet uzmanamies, ka piens "nepārskrien pāri"
 
Kļocku zupa
 
Lejam zupu šķīvī ...

iemetam šķīvī maziņu piciņu sviesta - tas sātīgumam
uzkaisam rīvētu muskatriekstu aromam ...
 
Kļocku zupa
 
Klasiskas kartupeļu kļockas ...
 
Kļocku zupa
 
 
 
un gaļa kur? kur gaļa? ehhh stulbie divkājainie....
 
Kļocku zupa