Frikadeļu zupa Atpakaļ


Sastāvdaļas
 
  www.artstudio.lv
Frikadeļu zupa
 
Frikadeles, frikadeles, mazās gaļas bumbiņas ...
Šīs zupiņas garša katram nāk līdzi no "bērna kājas" un vienmēr gribas atrast to īsto receti "kā kādreiz".

Frikadeļu zupa būtībā ir viena no visvienkāršākajām zupām, nekādas specifiskas lietas tā neprasa,
bet ...
bet kā jau parasti, jo vienkāršāka recepte jo vieglāk visu var sabojāt.

Kur ir lielākā kļūda šo zupu taisot ? mēģināt vārīt to plikā ūdenī ...
Jebkuras klasiskas zupas pamatu pamats ir buljons! (aukstās vasaras zupas un krēmzupas liekam mierā)
Bez buljona NAV zupas, vai tas borščs, vai soļanka, vai frikadeļu zupa - visām pamatā stāv kārtīgs un kreptīgs buljons. Piekam šeit "buljona kubiciņi" lietu neglābj, kubiciņus var lietot, ja kādai mērcei vajag piešaut pārsimt gramus buljona, zupas buljonam vajag īstus gaļas kaulus un kārtīgu vārīšanu.
Tamdēļ atmetam ilūzijas, ka frikadeļu zupu var pagatavot 20 minūšu laikā, ziedosim tai divas stundas un iegūsim īstenu zupu !

Buljonu frikadeļu zupai ir ieteicams saskaņot ar izvēlētās frikadeļu gaļas treknumu, ja frikadeles taisam no treknas cūkgaļas, tad vāram vistas kaulu buljonu, ja gaļa liesāka, tad ņemam teļa kaulus. 

Aunam kājas un dodamies uz bodi ... 
  
Frikadeļu zupa
 
Sastāvdaļas: 

1. malta gaļa grami 400-600simc - pamatam
2. nelieli 5-6 tupenīši - masai
3. divas saujas rīsu - biezumam... ja nepatīk rīsi, tad lietojam makaronus
4. vistu kaulu kilo - buljonam
5. burkāni - krāsai
6. puravs - smeķim
7. sīpoli - asumam
8. zaļbarība - dilles, sīpolloki un kāds pētersīlis
garšvielas - rupji malti pipari, sāls

Pārtikas ģenerālinspektors Bonga veic gaļas pārbaudi ...
 
  
Frikadeļu zupa
  
liekam vistas kaulus uz stundu/pusotru vārīties ...
 
Frikadeļu zupa
 
zupas "biezumam" parasti liek smalkos makaronus vai rīsus, personīgi labāki šķiet rīsi, jo tie, atšķirībā no makaroniem, pie vairākkārtējas zupas uzsildīšanas neizsķīst ...

kamēr buljons vāras - iemērcam ūdenī divas saujas rīsu, tas ļaus izbēgt no rīsu "negatavuma"
 
Frikadeļu zupa
 
kad uzvāras vistu kauli - sākam kauju ar putām ...

nosmeļam visas putas nost, jo savādāk buljonam būs sīva garša ...
 
Frikadeļu zupa
 
jau laicīgi buljonam nomizojam lielu sīpolu un iegriežam krusteniski ...
 
Frikadeļu zupa
 
metam sīpolu vistas kaulu buljona grāpī ...
 
Frikadeļu zupa
 
kamēr buljons vāras, pievēršamies frikadeļu taisīšanai ...

malto gaļu ņemam cūkas vai puse uz pusi cūkas ar liellopu - tā lai ir treknumiņš
par gaļas piedevām var sākt n-tos svētos karus, vieni taisa ar rīsiem, otri ar olu, trešie mannu ber klāt ...

pieturēsimies pie klasikas un pildīsim malto gaļu ar sīpolu un zaļumiem ...
 
Frikadeļu zupa
 
smalki-smalki sakapājam pusi sīpola un zaļumus ...
 
Frikadeļu zupa
 
saberžam melnos piparus
 
Frikadeļu zupa
 
liekam gaļai klāt sīpolus ar zaļumiem un sapiparojam visu
 
Frikadeļu zupa
 
un sākam gaļas mīcīšanu
mīcam, mīcam, mīcam, mīcam
laiku pa laikam no visa spēka triecam gaļas pikuci pret bļodas dibenu
"izdauzīta" gaļa labāk turas kopā.

mīcam līdz gaļa kļūst viendabīga "pastveida" masa ...
 
Frikadeļu zupa
  
sākam frikadeļu ripināšanu

bumbuļu izmēru izvēlamies "lai ērti karotē guļ" un mazas frikadelītes izskatās inčīgāk nekā lieli kartupeļveida kluči ...
 
Frikadeļu zupa
 
un, kamēr vāras buljons, liekam frikadeles saldētavā - aukstums padarīs gaļu vēl noturīgāku pret izšķīšanu
 
Frikadeļu zupa
 
nomizojam tupeņus ...
 
Frikadeļu zupa
 
un sagriežam mazos kubiciņos
 
Frikadeļu zupa
 
kamēr lipinājām frikadeles un mizojām tupeņus 
laiciņš ir pagājis un vistas buljons ir gatavs
 
Frikadeļu zupa
 
Nokāšam kaulus un sīpolu nost, atstājot grāpī tikai buljonu
 
Frikadeļu zupa
 
laiks sākt vārīt zupiņu "pa nopietnam"
vispirms pievienosim buljonam rīsus un kartupeļus - tie vārīsies visilgāk

rīsus noskalojam lai nav cietes duļķīguma un beram buljonā
 
Frikadeļu zupa
 
beram buljonā kartupeļus - lai vāras ...
  
Frikadeļu zupa
 
kamēr vāras rīsi un kartupeļi sagatavojam sautēšanai sīpolus, burkānus un puravu

sīpolu un puravu smalki sagriežam - burkānu sarīvējam uz rupjās rīves... 
 
Frikadeļu zupa
 
un beram visu uz pannas sautēties ...
 
Frikadeļu zupa
 
līdz sīpoli kļūst zeltaini ...
 
Frikadeļu zupa
 
Kamēr sīpoli ar burkāniem sautējas ...

beram buljonā frikadeles
 
Frikadeļu zupa
 
ļaujam visam vārīties, laiku pa laikam paskatoties vai kartupeļi nav mīksti
 
Frikadeļu zupa
 
kad kartupeļi ir gandrīz gatavi, liekam buljonam klāt sautējumu
 
Frikadeļu zupa
 
sautēti sīpoli ar burkāniem dos zupiņai izteiktāku "zeltainu" toni ...

pieliekam pāri laurulapun un sāli "cik nu kuram patīk"
ja nepieciešams pielabot zupas šķidrumainību, tad pielejam kādu glāzi vārīta ūdens ...
 
Frikadeļu zupa
 
noskalojam sauju ar dillēm un lokiem ...

un smalki sakapājam ...
 
Frikadeļu zupa
 
Kad kartupeļi ir kļuvuši mīksti, slēdzam uguni zem grāpja nost un beram klāt zaļumus
 
Frikadeļu zupa
 
lai zupiņa "ievelkas" minūtes 20mit
 
Frikadeļu zupa
 
uz šķīvja !
 
Frikadeļu zupa
 
īstena frikadeļu zupa ...

ņammmmmmm
 
Frikadeļu zupa
 
 
 
Frikadeles - hmmm - pasniedziet Man nedaudz vēlāk ....
 
Frikadeļu zupa