Mazsālīts lasis Atpakaļ


Sastāvdaļas
Mazsālīts lasis
 
Lasītis - vai ir kas klasiskāks no zives ko uzkost ?

Šī zivtele ģeld gan tīrā veidā gatavojot, gan iesālot uzkodai. It kā jau pagatavošana vienkārša un elementāra, bet cik cilvēki mudījas visu sacūkojot ...
Atceramies, jo prastāka recepte, jo skarbāk var kļūdīties !

Daudz nedomājot ņemam badakāsi un dodamies uz lašupi, vai ņemam kuļķenu un ejam uz bodi ...

es kā tipisks pilsētas zēns gāju uz veikalu - ja ir dabīga zivtele, tad da šķirbas nekādas šai receptei - izķidājam tik.
 
Mazsālīts lasis
 
Sastāvdaļas: 
1. Lasis - svaigs un nesaldēts. Cik daudz ? a cik grib - es paņēmu 6kilo "dzīvsvara" 
2. Cukurs
3. Sāls
4. Virtuves dvieļu rullis
usjo šīs ir pamatvērtības !

nākamai dienai - sīpols un pipari

Tagad sākam ar pirmo zelta likumu - Lasi zem ūdens neskalo !
tikai un vienīgi nosusinam ar virtuves dvieļiem
šī ir globālākā kļūda ko pieļauj ļautiņi skalojot zivi - pirmkārt zūd smeķis un otrkārt marināde aiziet pa pieskari.
 
 
Mazsālīts lasis
 
kad esam apslaucījuši zivi griežam galvu nost "zupai"
 
Mazsālīts lasis
 
nogriežam vēderus - cik tālu ? a paši palokam to zivi sajutīsim kur "ribas" beidzas un vēders sākas.
 
Mazsālīts lasis
 
griezam laukā asakas gar pašu "mugurkaulu" taisot iegriezienus.
 
Mazsālīts lasis
 
no abām pusēm tā lai asaka "pa vidu paliek"
 
Mazsālīts lasis
 
un tagad ar nazi šņakājot izgriežam "vēdera ribas" atstājot smuku filejiņu
ja resnāks gabals viegli iegriežam lai ir kur ievilkties sālījumam.
 
Mazsālīts lasis
 
Tagad gatavojam sāli un cukuru
te var sākt svētus karus par attiecībām sāls:cukurs 
aļa 3:1 2:1 1:1 bet te katrs "ar laiku" atrod sev garšīgāko balansu
es parasti uz divām saujām sāls ņemu sauju ar kaudzi cukura

bet kas ir jāievēro - sāls un cukura maisījumam ir jābūt daudz
jo zivs "uzsūc" tik cik vajag un pārsālīt ir praktiski neiespējami
bet ja trūks tad gan garšas nebūs

man šai reizei uz apmēram 3.5 kilo filejas sanāca 200 grami sāls un 100 grami cukura
 
Mazsālīts lasis
 
un rīvējam visu zivtelē iekšā
 
Mazsālīts lasis
 
kas attiecas uz zivs gabalu lielumu - es parasti taisu "plaukstas izmērā"
 
Mazsālīts lasis
 
Tagad otra svētākā lieta - zivs iesālīšana
paskatamies ko apkārt raksta, oj kādi tik ieteikumi nav
ietin marlē - saliec gabalu ar ādu uz āru - ietin plēvē - bļabļabļa
viss tas ir mazsvarīgi

Galvenā lieta ir likt traukā tā, lai gabali ir maksimāli tuvu viens otram un praktiski nebūtu "škirbu" starp tiem,
tad laša dabīgā marināde pilnībā nosegs gabalus un, protams, visu nežēlīgi kaisam ar sāls un cukura maisījumu.
Jo vairāk sāls un cukura, jo labāk !
 
Mazsālīts lasis
 
Un visu zivtiņu saliekam cieši grāpī + galvas vēderus un asakas atstājam zupai 
(izgriežam žaunas no galvām laukā, lai rūgtumu nedod)
 
Mazsālīts lasis
 
Tagadiņ šķīvi pa virsu slogam
vāku virsū
un ledusskapī "uz nakti"
 
Mazsālīts lasis
 
No rīta velkam grāpi no auKstāskapja laukā ...
 
Mazsālīts lasis
 
Un skatam kāda ir izveidojusies dabīga zivs suliņas marinādīte
Lūk tajā arī ir spēks, kas izveido zivteli par ņammu ! 
 
Mazsālīts lasis
 
Tagad ir laiks zivteles gabalus ņemt no marinādes laukā lai "nosusinātu"
 
Mazsālīts lasis
 
Zivteli liekam uz dvieļiem "lai notek"
 
Mazsālīts lasis
 
Pievēršam uzmanību cik gabali ir kļuvuši stingri - uhhh tā kā vajag
Visu rūpīgi nosusinam ar salvetēm 
un traukos saliekot varam glabāt ledusskapī dienas 4-5cas

Njamma gatava !
 
Mazsālīts lasis
 
Tagad katrs ēdam kā gribam vai maizītes vai kā nu kuram ...

tā kā tagad krīze apkārt un laiki ir skarbi 
maizītei naudiņas nepietika - tikai šņabulim

izgaršojiet !
 
Mazsālīts lasis
 
 
 
Un protams lasi pārrijies Bonga no sava prihvatizētā dzīvokļa raugās ...
 
Mazsālīts lasis