Ābolkūka Atpakaļ


Sastāvdaļas
 
  www.artstudio.lv
Ābolkūka
 
Svētki visriņķī un apkārt - nikad nevar zināt, kad kāda uzspersies "uz kapijas tasi", 
vai pašam ciemos jādomā ko līdzi paķert, un da'vienkārši kad ko saldu sagribas ...

lai top klasiskākā āboļkūka.

Šīs ābolu kūkas recepte ir ārkārtīgi vienkārša, un daudzumi arī ir fiksēti "standarta kūkas formai"
bet dažus receptūras sīkumus ģeld paskaidrot sīkāk ...
 
Ābolkūka
 
Sastāvdaļas vienai standarta apaļajai kūkas formai :
1. sešas olas
2. sešas ēdamkarotes cukura 
3. sešas ēdamkarotes miltu
4. seši āboli  
vaniļas cukurs aromam un kanēlis ar pūdercuku apbārstīšanai
mazliet sviesta cepamformas iezieķēšanai

kā redzam viss "pa seši", 
bet tas ir tāds "uz aci stiepjas" daudzums, jo āboli var trāpīties sīki un tos vajag trejas reizes vairāk, miltu karotes var iebērties "ar kaudzi" ... da un vispār mēness rotācijas fāze pa pieskari aiziet ...

Ķeramies klāt aboļiem, izgiežam serdi, nomizojam, ja gadās kāds "puvums" to izgriežam, 
lai paliek smuki tīri, balti ābolu gabaliņi ...
 
  
Ābolkūka
 
Atdalam sešu olu baltumus no dzeltenumiem.

Olas vēlams paturēt istabas temperatūrā nevis grābt pa taisno no ledusskapja - tad "vieglāk kulsies"
traukiem ir jābūt sausiem un tīriem - pietiek ar pāris pilēm ūdens "lai nekultos"
dzeltenumus atdalam uzmanīgi, ka neizšķīst un nepiecūko baltumu.

Sagatavojam cukuru un miltus ...
 
Ābolkūka
 
Vispirms saputojam olu baltumus ...

Protamistiski, ka īstam "virtuves mačo" tas būtu jādara ar rokas kuļamo, bet ...
ņemam vien prastāko mikseri, pieberam baltumiem šķipsnu sāls - tas palīdz vieglāk "putu aizkult" 
un kuļam ...
 
Ābolkūka
 
kuļam, kuļam, kuļam - līdz olas baltumi ir sakūlušies tik stingrās putās, ka tās "no bļodas laukā nelīst"
 
Ābolkūka
 
Ķeramies pie olu deltenumiem ...
visupirms tajos jāiekuļ sešas ēdamkarotes cukura

liekam pa vienai karotei cukura klāt ...
 
Ābolkūka
 
Un sakuļam olu dzeltenumus ar cukuru līdz viendabīgai "gogelmõgel" konsistencei
 
Ābolkūka
 
Tagadiņ mumsim ir 
sakults olu baltums
sakults olu dzeltenums ar cukuru
gabaliņos sagriezti āboļi

ņemam miltu paku ...
 
Ābolkūka
 
Beram pie sakultajiem olu dzeltenumiem sešas ēdamkarotes miltu, tās vienu pa vienai iemaisot ...
 
Ābolkūka
 
Sešas ēdamkarotes miltu - tas ir "uz aci" sacīts, jo ja liks "ar kaudzi" pietiks i' ar piecām
jāpanāk tāda "bieza ķēpa", kad tā dzeltenumu masa vēl pati tek no karotes,
jo, ja pieliks par daudz miltu, tad kūka sanāks "smaga un cieta"
 
Ābolkūka
 
ņemam kādu lielāku trauku un sākam visu apvienot

dzeltenumcukurmiltu masai klāt liekam sakultos olu baltumus
 
Ābolkūka
 
Maigi visu samaisam - neko kult te nevajag "lai nezūd gaisīgums"
 
Ābolkūka
 
kad mīkla viendabīgi izmaisīta, pievienojam masai ābolus, bet mazlietiņās aboļus atstājam "virskārtai"
 
Ābolkūka
 
Rūpīgi ieziežam ar sviestu kūkas cepamtrauku - ka kūka nipielīp ...
 
Ābolkūka
 
lejam kūkas masu cepamtraukā
 
Ābolkūka
 
Vienmērīgi izlīdzinam ...
 
Ābolkūka
 
saberam pa virsu atlikušos ābolgabalus ...
 
Ābolkūka
 
Un liekam kūku cepties jau laikus 170-180C uzsildītā krāsnī ...
 
Ābolkūka
 
Durvis nevirinam, citādi kūka "saplaks" un ļaujam visam cepties 40-45 minūtes

vaktējam kūkas virsiņu līdz tā sāk iebrūnināties
 
Ābolkūka
 
Velkam kūku no krāsns laukā un apbārstam virsiņu ar pūdercukru un kanēli

pūdercukuru vai nu pērkam gatavu, vai samaļam paši kapijas dzirnaviņās ...
 
Ābolkūka
 
Kūku uz goda plāts un lai atdziest viesus gaidot ...
 
Ābolkūka
 
Gaisīga un maiga ābolkūka ...
 
Ābolkūka
 
 
 
Viesus uzņem kaķu večiņa Rīda.
 
Ābolkūka
 
www.fotoreceptes.lv   www.artstudio.lv